Προφίλ

Η Ταυτότητά μας

taftotitaΤο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) αποτελεί αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1998. Το Κέντρο μας παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας και πρόληψης από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους και κοινωνικό λειτουργό).

Σκοπός μας είναι η έγκαιρη και έγκυρη παρέμβαση στα αίτια των εξαρτήσεων, καθώς και η προαγωγή της ψυχικής υγείας, γενικότερα.

Στη χρηματοδότηση συμμετέχει το Υπουργείο Υγείας διαμέσου του Ο.ΚΑ.ΝΑ., το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Τοπικοί Φορείς – Ιδρυτικά Μέλη του «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»

Την επιστημονική εποπτεία και αξιολόγηση των δράσεων έχει ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. ενώ τη διοικητική ευθύνη έχει το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από εκπροσώπους των τοπικών φορέων που συμμετέχουν στη σύστασή του.

Όλες οι υπηρεσίες από το φορέα μας παρέχονται δωρεάν και αφορούν σε όλον τον πληθυσμό της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας

Φιλοσοφία του Κέντρου μας

filosofiaΗ πρόληψη αποτελεί μία σύγχρονη μορφή παρέμβασης σε θέματα εξαρτήσεων (ψυχοτρόπες ουσίες, τζόγος, διαδίκτυο) και ψυχικής υγείας, γενικότερα.

Η πρωτογενής πρόληψη (primary prevention) αφορά στον υγιή πληθυσμό ο οποίος δεν έχει αναπτύξει καμία εξαρτητική ή παρεκκλίνουσα συμπεριφορά. Οι νέοι και όσοι βρίσκονται κοντά τους και αλληλεπιδρούν με αυτούς (οικογένεια- σχολείο) αποτελούν τις βασικές ομάδες-στόχους των προληπτικών μας παρεμβάσεων, έτσι ώστε να αναπτύξουν άμυνες απέναντι στα στρεσογόνα ερεθίσματα που δέχονται από το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον. Η δευτερογενής πρόληψη (secondary prevention) έχει να κάνει με τη γρήγορη ανίχνευση (rapid detection) και τις ομάδες υψηλού κινδύνου (high-risk groups).

Μήνυμα Προέδρου

papanastasiou

Aκόμη και σήμερα θυμάμαι από τα σχολικά μου χρόνια τους δασκάλους μου να μας λένε στην τάξη πόσο σημαντική είναι η Πρόληψη. Θυμάμαι περιστατικά ενδοσχολικής βίας και κάποιους συμμαθητές μου που αντιμετώπιζαν προβλήματα στην οικογένειά τους. Θυμάμαι ανθρώπους με δύσκολες συμπεριφορές που ως παιδί δεν μπορούσα να τις κατανοήσω. Αναρωτιόμουν πώς θα μπορούσαν οι άνθρωποι αυτοί να βοηθηθούν. Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» αποτελεί ένα Φορέα με ευρύ φάσμα Παροχής Υπηρεσιών Συμβουλευτικής και Υποστήριξης αφού παράγεται πολύ σπουδαίο έργο στον τομέα της Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Πρόληψης.

Στο Κέντρο μας προσπαθούμε να διευρύνουμε το πεδίο των παρεμβάσεών μας, να αναβαθμίσουμε και να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τις δράσεις του Φορέα, διότι το πρόβλημα της χρήσης Ψυχοτρόπων Ουσιών και η Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας, γενικότερα, παραμένει κορυφαίο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δημιουργία της ιστοσελίδας μας, όπου μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες για τις δράσεις του Φορέα, να ενημερώνεστε για θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μαθαίνετε τα νέα μας.

Καλή περιήγηση
Γιώργος Παπαναστασίου
Δήμαρχος Αγρινίου
Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»