Το σπίτι ως ταυτότητα και χώρος

Screenshot_1

Το Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αιτωλ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» – Ο.ΚΑ.ΝΑ., θα υλοποιήσει μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά 2017-2018 τη βιωματική ομάδα: «Το σπίτι ως ταυτότητα και χώρος».

Το σπίτι λειτουργεί ως ένας ζωντανός μεταβαλλόμενος χώρος, στον οποίο βιώνονται οι καθημερινές εμπειρίες των ανθρώπων. Η έννοια του σπιτιού περιλαμβάνει αφηγήσεις ταυτότητας, μετατοπίσεις στο χώρο και το χρόνο, ιστορίες για τις σχέσεις με τους σημαντικούς άλλους, μνήμες από την παιδική ηλικία, επιθυμίες και ματαιώσεις. Ως χώρος μνήμης το σπίτι εμπεριέχει  δυνητικά  συνομιλίες, σχέσεις,  ανησυχίες, δυσκολίες , ανάγκες και επιθυμίες , δυνατότητες για εξέλιξη και αλλαγές, μετακινήσεις και  όνειρα για το μέλλον. Το σπίτι συνδέει το άτομο με το περιβάλλον του και σηματοδοτεί τη διαφορά ανάμεσα στον προσωπικό και τον δημόσιο χώρο. Τα συναισθήματα για το σπίτι αλλάζουν ανάλογα με τα βιώματά μας και ορίζουν πού νιώθουμε οικεία και πού όχι. Ορίζουν επίσης ποιους θέλουμε δίπλα μας και ποιους αποφεύγουμε, πόσο οριοθετούμε τις σημαντικές σχέσεις, αλλά και πόσο μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές και να αξιοποιούμε τις ικανότητες και τα αποθέματα, επαναπροσδιορίζοντας την πορεία μας.

Στόχος της ομάδας είναι η ενδυνάμωση και η αυτογνωσία μέσα από την επεξεργασία της έννοιας του σπιτιού και την αποτύπωση των προσωπικών βιωμάτων για το σπίτι. Η κινητοποίηση των διαφορετικών ικανοτήτων και αποθεμάτων του κάθε μέλους της ομάδας θα είναι τα κομβικά σημεία για να σχεδιάσουμε το σπίτι που ονειρευόμαστε στο παρόν, στο παρελθόν και στο μέλλον, αλλά και για να επεξεργαστούμε διλήμματα της καθημερινότητας που μας απασχολούν.

Η ομάδα θα γίνεται μία φορά στις δεκαπέντε μέρες. Θα είναι απογευματινή (17:00-20:00) και κάθε συνάντηση θα έχει διάρκεια τρεις ώρες. Συνολικά θα γίνουν 14 συναντήσεις (Νοέμβριος 2017-Ιούνιος 2017).

Θεματικές ενότητες 

 1. Γνωριμία ομάδας. Το σπίτι ως μνήμη.
 2. Το σπίτι ως γη.
 3. Το σπίτι ως χώρος.
 4. Το σπίτι ως ταυτότητα-εαυτός.
 5. Εμείς και οι άλλοι.
 6. Το σπίτι ως ασφάλεια.
 7. Το σπίτι ως απώλεια.
 8. Το σπίτι ως εγκλεισμός.
 9. Το σπίτι ως οικογένεια.
 10. Το σπίτι ως επιθυμία και έρωτας.
 11. Το σπίτι ως «στοίχειωμα».
 12. Το σπίτι ως αλλαγή.
 13. Το σπίτι στο μέλλον.
 14. Κλείσιμο ομάδας.

Υπεύθυνοι Προγράμματος: Κωστούλα Μάκη, ψυχολόγος, M.Α, Ph.D – Επιστημονικό Στέλεχος Κ.Π., Ηλίας Γκότσης, Προϊστάμενος Τμήματος Εκπαίδευσης  και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ΟΚΑΝΑ, Βασιλική Σηφοστρατουδάκη, εικαστικός.

Στην ομάδα θα συμμετέχουν συνολικά 15 άτομα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Αιτήσεις μπορείτε να αποστέλλετε ηλεκτρονικά (κατεβάστε την αίτηση κάνοντας κλικ εδώ) στη διεύθυνση odysse@agr.forthnet.gr  από Δευτέρα 09/10 έως και Δευτέρα  23/10 (τηλέφωνα επικοινωνίας: 26410 55275 και 26410 28770).

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστεί.

Με εκτίμηση
Dr Aθανασία Δημητρίου
Επιστημονικά Υπεύθυνη ΚΠ