ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ (πρωτοβάθμια)

image004

Η διαφορετικότητα στη σχολική, αλλά και την ευρύτερη κοινωνική καθημερινότητα είναι στις μέρες μας αυτονόητη. Σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης και με τη μετανάστευση να αυξάνεται διαρκώς, οι μαθητές χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ανομοιογένεια σε σχέση με το παρελθόν ως προς τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά και εθνικά χαρακτηριστικά τους. Σε κανονικές συνθήκες η διαφορετικότητα και ποικιλομορφία των μαθητών μιας σχολικής τάξης θα έκανε πιο ενδιαφέρουσα και πολύπλευρη την σχολική πραγματικότητα, επειδή το σύνθετο κοινωνικό περιβάλλον θα εξοικείωνε στην πράξη παιδιά και εκπαιδευτικούς με την πολυπολιτισμικότητα, και την ισότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ωστόσο σε συνθήκες δυσκολιών της εκπαίδευσης και κοινωνικοοικονομικής κρίσης η διαφορετικότητα στη σχολική τάξη συχνά οδηγεί στην περιχαράκωση και σε φαινόμενα βίας και ρατσισμού, δυσκολεύοντας την εκπαιδευτική πράξη.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αιτωλ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»-Ο.ΚΑ.ΝΑ, θα υλοποιήσει μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά 2015-2016 Βιωματικό Πρόγραμμα για παιδιά του Δημοτικού: «ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ»

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Δ΄ τάξης. Θα υλοποιηθεί σε ένα τμήμα μόνο. Θα ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2015 και θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2016. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι 10 συναντήσεις (2 μηνιαίως ανά δεκαπενθήμερο, 2 διδακτικές ώρες για κάθε εργαστήριο). Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε ένα σχολείο της πόλης του Αγρινίου. Η επιλογή θα γίνει με κλήρωση με το πέρας της ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων.

Πριν την έναρξη του προγράμματος όπως και κατά τη λήξη του θα πραγματοποιηθεί μια ομαδική ενημέρωση-ευαισθητοποίηση στους γονείς των παιδιών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

  • η αποδοχή της διαφορετικότητας
  • η παρουσίαση της διαφορετικότητας ως θετικής και αυτονόητης για την ομαλή λειτουργία της σχολικής τάξης
  • η καλλιέργεια των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των παιδιών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο
  • η ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας στο σχολείο
  • η προβολή της έννοιας της πολυπολιτισμικότητας
  • η μείωση φαινομένων ρατσισμού και προκατάληψης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη διοργάνωση ποικίλων δραστηριοτήτων (συζήτηση, ομάδες εργασίας, ανάγνωση παραμυθιού, ζωγραφική, παιχνίδι ρόλων, εικαστικές παρεμβάσεις).

Υπεύθυνη ομάδας: Κωστούλα Μάκη, Ψυχολόγος, MSc, Ph.D. Επιστημονικό Στέλεχος Κέντρου Πρόληψης.

Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε να συμπληρώσετε την αίτηση από 7/10/2015 έως και 20/10/2015 και να τη στείλετε με e-mail στη διεύθυνση: odysse@agr.forthnet.gr

Κατεβάστε εδώ την αίτηση